Żelisławski Zapiecek to projekt stworzony przez pasjonatów i miłośników tradycyjnego rzemiosła, rękodzieła i kuchni. Stowarzyszenie Miłośników Żelisławia organizuje tu wiele warsztatów z zakresu wikliniarstwa, tkactwa, ceramiki czy kuchni. Można nauczyć się tutaj pieczenia chleba, wyrabianego według średniowiecznej receptury, z dodatkiem ziół z okolicznych pól, pieczonego w liściach chrzanu. Specjalnością tutejszej kuchni są szczodraki - bułeczki nadziewane kaszą i skwarkami. Siedzibę Zapiecka tworzy odremontowana obora, która już dziś nie ma nic wspólnego ze swoim starym przeznaczeniem. Wybudowano tu piece do wypieku chleba i wypalania garnków, rozłożono krosna. Jest to miejsce bardzo klimatyczne, tworzone przez ludzi z pasją, którzy chętnie zarażają nią innych.
Z nami nie zgubisz się na trasie! W naszej aplikacji znajdziesz dokładną mapę tras i wycieczek, ciekawe miejsca i wydarzenia, panoramy 360 i dużo, dużo więcej!